Fekete Kornél
Kornél 2016-ban végzett a Rákócziban. Vele beszélgettünk.


HOL TANULSZ TOVÁBB?

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának Földtudományi alapszakára jártam, de most úgy néz ki, hogy váltani fogok földrajz alapszakra.


KI AZ, AKI INSPIRÁLT?

Engem elsődlegesen Dr. Havassy András és Dékány Krisztina inspirált mint földrajz tanáraim és én ezt az irányt is vittem tovább az iskola után. Valamint a történelemnél Padéjcsev Anikó tanárnő volt az, aki inspirált szintén, a történelmet ő szeretette meg velem és rávilágított plusz összefüggésekre is.


MIBEN SEGÍTETT AZ ISKOLA?

Az iskola számos új ismerettel gazdagított és alapot adott a későbbi tanulmányaimnak.


MELYIK VOLT A KEDVENC TANTÁRGYAD?

Egyértelműen a földrajz és a történelem.


MILYEN NYELVEKEN TANULTÁL?

Németet, olaszt és az egyik Rákóczi napon svédet.


MI VOLT AZ ELSŐ BENYOMÁSOD AZ ISKOLÁRÓL?

Az első benyomásom a modernség és a jobb légkör, hogy a diákok sokkal jobban elvegyülhettek. Ki szeretném emelni a menzát, hogy a menza nagyon jó, meghatározó élmény volt. Meg a földrajz termet.


EMLÉKSZEL MÉG, MIÉRT IDE JELENTKEZTÉL?

Nekem az unokabátyám (Lajkó Péter) járt ide, szóval én is ide jelentkeztem. Én a reálba hatodikként jutottam be.


MENNYIBEN KÜLÖNBÖZIK AZ EGYETEM A GIMNÁZIUMTÓL?

Az egyetemen több a tanulás, valamint felnőttként kezelnek, ami elsőre talán jónak tűnik, viszont sok felelősséget és nehézséget is rejt magában.


HOGYAN ÉLTED MEG AZ ÉRETTSÉGIT?

Alapvetően nehezebbet vártam, úgyhogy nekem végül pozitív emlékként maradt meg. Persze, az izgulás része volt az egésznek, de az egyetemen egy átlag vizsgaidőszak is ugyanilyen. Időben kell elkezdeni a felkészülést, akkor nem lesz gond.


MI A TANÁCSOD NEKÜNK?

Magadnak felelj meg! Ne legyen az, hogy este azon görcsölsz és azért nem tudsz aludni, mert nem sikerült a kémia dolgozatod. Legyen egy irány, amerre el akarsz indulni, és e szerint koncentrálj a tanulásra!


VAN-E VICCES - PUBLIKUS RÁKÓCZIS SZTORID?

Hetedikben az új kémia tanár bemutatta az anyagokat. Hozott nekünk egy kis kémcsőben higanyt, és éppen azt magyarázta, hogy egyszer valaki kiöntött higanyt egy másik iskolában a teljes folyosót lezárták. Következő másodpercben az egyik fiúnak ráborította a füzetére a felét.


Lajkó Péter
Péter néhány éve végzett a Rákócziban.


MELYIK TANÁR INSPIRÁLT?

Több tantárgyból inspiráltak tanárok. Biológiából Buday Ádám. Engem kifejezetten érdekelt a történelem is, és onnan két tanár is inspirált. Kukucskáné Szalontai Erika tanított, mielőtt elment szülni, és nála szerettem meg igazán a történelmet. Utána Padéjcsev Anikó vett át minket és folytatta a történelem megszerettetését. Inspirált még Jármi Viktória tanárnő, ő nekem latint tanított. Szerintem zseniális, és mindennel lehetett hozzá fordulni. Papp Imre és Guoth Árpádné tanárnő órái tetszettek még igazán.


HOVA MENTÉL TOVÁBB TANULNI?

Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karára. Először biológia BSC-re és utána, mikor bejött az osztatlan tanárképzés, akkor átmentem biológia-földrajz osztatlan tanárira, mert a tanári a cél.


MIBEN SEGÍTETT AZ ISKOLA?

Én ugye csak biológiából érettségiztem emelten. Buday Ádámhoz fordultam néha segítségért, amikor szükségét éreztem, és akkor ő segített nekem elmagyarázni a nehéz részeket különórákon. Valamint igazából abban segített még a gimnázium, hogy a többi tárgy iránt is felkeltette az érdeklődésemet. Történelemből Padéjcsev tanárnő segített. Ha kérdésem volt a biológiához visszatérve, akkor Forrai Gabriella is segített. Mindig tudtam kihez fordulni.


MELYIK VOLT A KEDVENC TANTÁRGYAD?

Érdekes, hogy a földrajzot nem gondoltam volna, hogy egyetemen fogom űzni, úgyhogy azt nem mondanám. Akkorra visszagondolva megváltoztatnám a döntésemet. De a biológiát szerettem a leginkább. Nagyon szerettem még a latint, és a történelmet is.


MILYEN NYELVEKET TANULTÁL?

Németet és latint, és az egyik Rákóczi napon volt egy egynapos svéd Bándi tanárnővel.


MI VOLT AZ ELSŐ BENYOMÁSOD AZ ISKOLÁRÓL?

A modernséget emelném ki. A mi évfolyamunk volt az első, aki az új épületben kezdett és én csak egyszer láttam a régit. A modernsége tényleg elüt a többi iskolától, amit láttam eddig. De a pingpongasztal, a csocsó és a büfé is nagyon jó. Diákként ez ragadott meg leginkább.


MIÉRT IDE JELENTKEZTÉL?

Agglomerációból jöttem és a bátyám is itt tanult, úgyhogy én is ide jelentkeztem. Negyedik voltam a humánon és tizenharmadik a reálban, ezt szégyellem picit, mert reálosként ezt fordítva kellett volna.


MENNYIBEN KÜLÖNBÖZIK AZ EGYETEM A GIMNÁZIUMTÓL?

Mindenben. Nem kell bejárni órára, legalábbis előadásra, de ajánlatos. Teljesen más az oktatási rendszer, szabadabb. Viszont a tanárokat nem villanyozzák fel a problémáid. Az ügyintézés bonyolultabb. A tanulmányi teljesítmény, amit elvárnak – nem véletlenül egyetem – lényegesen magasabb szintű. De az alapozás, amit lead a Rákóczi az teljesen jó, legalábbis a Természettudományi Karhoz, mivel én reál szakról jöttem. A többi osztályról nem tudok nyilatkozni, hogy ott milyenek, de ismerősöktől, akik a többi osztályba jártak, csak jót hallottam. Tényleg sokkal könnyebb akkor, ha bejár az ember mindegyik órára, de itt el tudja dönteni és ez egy jó dolog.


HOGYAN ÉLTED MEG AZ ÉRETTSÉGIT?

Hát nekem stresszes volt, mivel egyszerre érettségiztem szinte mindenből. Akkor nyelvvizsgáztam németből, viszont nem németből érettségiztem, hanem latinból, így igazából két nyelvre kellett készülni. Az alap tárgyak mellé az emelt biológia is ott volt. Ez egy kicsit leterhelt, és ezért nem is jött össze az első évben az egyetem, csak utána vettek fel. Úgyhogy tényleg azt kell csinálni, hogy az elején ki kell találni, mit akarsz. Ebben viszont az a gáz, hogy tényleg ki kell találni a diákoknak hamarabb, hogy mit szeretnének csinálni, még akkor is, ha nem is állnak erre nagyon készen. Nem is nagyon várható el tőlük, hogy tudják, hogy mit akarnak, hogy melyik tárgyból melyik rész fog tetszeni nekik a legjobban. Csak gyorsul a világ, terhelődik az oktatási rendszer, terhelődnek az emberek is, akik egyre többet dolgoznak, több munkát vállalnak magukra. Amíg van ideje az embernek, akkor kell eldönteni ezeket a dolgokat.


MI A TANÁCSOD NEKÜNK?

Igazából látszólag két ellentmondó dolgot is tudnék tanácsolni. Az egyik az, hogy még most lehet igazán jókat pihenni, szórakozni és legyen időtök magatokra. A másik, hogy ne feledkezzetek meg arról, hogy a tanulás nem csak kiváltság, hanem kötelesség is. Ami igazán érdekel titeket, abba fektessétek a legtöbb energiát, nem baj, ha a többi tárgy esetleg nem sikerül jól, de attól még foglalkozni kell velük is. A tanulás nem csak a tantárgy szakanyagának a teljes elsajátításáról szól, hanem rengeteg képességet fejleszt, amiknek majd később nagyon jó hasznát tudjátok venni. A legjobb, ha megtaláljátok magatoknak azt a témát/ tárgyat, amit élveztek és tetszik, majd errefelé próbáltok meg továbbmenni. Ha viszont leterhelnek titeket a hétköznapok, akkor meg ne felejtsetek el leállni egy picit és pihenni. Ez utóbbi sokkal fontosabb, mint amilyennek látszik.


VAN-E KEDVENC RÁKÓCZIS SZTORID?

A legtöbb vicces sztorim a biológia táborból van, nem tudom, most hogyan hívják. Rusvai tanárnő szervezte ezeket a táborokat. Az egyik kémiai kísérletben megfestettük a kémcső tartalmát sárga színezékkel és odavittük a tanárnőnek, hogy ez lett az eredmény. Festeni lehetett volna azt az arcot, hogy „Hát ez meg hogyan jött ki?” Vicces volt. A többség az inkább nem publikus. Egy sztori még, ami nem annyira vicces, inkább abszurd. Az egyik osztálytársamat meglökték a rajzterem előtt, ő megbotlott és beleesett a falba. Az eredmény nem vicces, de belegondolni, hogy beesett a falba, az szerintem vicces.


Réfi Zsuzsanna
Zsuzsa tavaly érettségizett a Rákócziban. „Friss” régi rákóczisként őt kérdeztük gimnáziumi élményeiről.


HOVA MENTÉL TOVÁBBTANULNI?

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a BTK-n vagyok romanisztika (francia) szakos hallgató.


MELYIK TANÁR INSPIRÁLT?

Engem a Hortobágyi Péter - Gyarmathy Beatrix házaspár inspirált. Mindketten tanáraim voltak. Gyarmathy tanárnő alap franciát tartott nekem, Hortobágyi tanár úrral volt a fakultációm, viszont az érettségi évében mindketten nagyon sokat foglalkoztak velem.


MIBEN SEGÍTETT AZ ISKOLA?

A fent említett két tanár nagyon sokat segített. Nekem logikusan a francia volt a legfontosabb, tehát a nyelvórák keretein belül megkaptam a továbbtanuláshoz szükséges összes alapot.


MIK VOLTAK A KEDVENC TANTÁRGYAID?

A francia az egyértelmű. A matematika volt a másik kedvenc tárgyam, mert Biborka Gyöngyvér tanárnő olyan jó légkört teremt az óráján. Hiába voltam finoman szólva is kevésbé kiemelkedő matekból és a reál tárgyakból úgy általában, de én így képzelem el a jó pedagógust, mint a tanárnőt.


MILYEN NYELVEKEN TANULTÁL?

Franciát és angolt tanultam.


EMLÉKSZEL MÉG, MI VOLT AZ ELSŐ BENYOMÁSOD AZ ISKOLÁRÓL?

Én ide születtem bele, apukám már itt tanított, amikor én megszülettem, így nagyon nem emlékszem első benyomásra. Talán azt érdemes kiemelni, hogy általános iskolám után meghatározó volt az épület modernsége.


MIÉRT IDE JELENTKEZTÉL?

Apukám miatt nagyon közel éreztem magam hozzá mindig is, és nem is merült fel bennem más lehetőség.


MENNYIBEN KÜLÖNBÖZIK AZ EGYETEM A GIMNÁZIUMTÓL?

Az egyetemen nem érdekled a tanárokat. Egyáltalán nem. A saját magad ura vagy minden tekintetben. Ez lehet pozitív is, negatív is. Ellógott óra után nem kell orvosit hozni, nem jöttél, ez van. Gimiben még van lehetőség korrepetálásra is, hát, az egyetemen nem nagyon érdeklődnek személyes fejlődésed iránt, sőt. Én megkérdeztem az egyik legnehezebb tárgyamat tanító professzort, hogy mégis hogyan kéne készülni az órájára, mit ajánl, a válasz tömör volt: „üljön le és tanulja meg.”


HOGYAN ÉLTED MEG AZ ÉRETTSÉGIT?

Nekem ez nem volt stressz, én kilencedikben leérettségiztem angolból középszinten, tizenegyedikben ugyanez emelt szinten. Nekem csak az angol és francia kellett a felvételi pontokhoz (dupláztam), úgyhogy ez viszonylag egyszerű volt, egy tantárgyra kellett készülnöm tizenkettedikben. Persze ehhez szükség volt előre tervezésre, amit nagyon ajánlok minden gimnazistának.


MI A TANÁCSOD NEKÜNK?

A tervezés. E nélkül, azt hiszem, nem lehet sikeresen érettségizni. Ha nem is szakra pontosan, de nagyvonalakban minél hamarabb el kell dönteni, milyen irányba szeretnénk tovább tanulni, és ezt figyelembe véve kell a gimnáziumban koncentráltan tanulni.


VAN-E KEDVENC RÁKÓCZIS SZTORID?

Van, de nem publikus!


Sipos Barna
Barna néhány évvel ezelőtt végzett gimnáziumunkban. Vele beszélgettünk rákóczis emlékeiről.


HOVA MENTÉL TOVÁBBTANULNI?

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a BTK-n vagyok romanisztika (francia) szakos hallgató.


Mit érzett, amikor belépett az iskolába?

Amint beléptem az iskola kapuján, azonnal tudtam, hogy ide szeretnék jönni, hiszen szép, felújított iskola volt. Eleinte féltem ugyan a környezetváltozástól, de kis idő után megszoktam, hiszen sokat csocsóztam, sportoltam az iskolatársakkal.


Kik voltak azok a tanárok, akikre szívesen emlékezik vissza?

Barta Hella tanárnőt nagyon szerettem, sokat voltunk matek versenyen és fakultáción is, de úgy vélem, Réfi tanár úr adta a legjobb életrevaló tanácsokat. Nagy Gábor tanár úrral helyettesítésen nagyon sokat amőbáztunk, de verhetetlen volt, akárcsak Hortobágyi tanár úr.


Milyen rákóczis emlékeket őriz?

A kosárlabda-, és a röplabdacsapatban is benne voltam. A legjobb dolog mégis a teremdíszítés volt, hiszen jó kis osztály program volt. Emellett még a tanárajándékozás is felejthetetlen élményeket adott, valamint egy bizonyos szerenád… Persze a rossz dolgok sem maradhatnak ki. Ilyen volt például a menzán való étkezés (sohasem volt elég idő), a tornaterem beázása, valamint a fakultációk egybeesése. Összességében azonban szívesen emlékszem vissza a Rákócziban töltött évekre.