Wladár Zoltán


Dr. Wladár Zoltán állatorvos és világbajnok sportoló, aki sok kellemes emléket köszönhet a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumnak. Ebben az évben elért eredményei miatt ő is felkerült a hírességek falára.


Dr. Wladár Zoltán 1972-78 között volt a gimnázium tanulója, miközben sikeres úszóként is helytállt. Első élményére az iskolával kapcsolatban mai napig tisztán emlékszik: a Rákóczi kapujához érve megrémülve állt. Az akkoriban sem éppen kis kapu felett egy hatalmas festmény lógott. A kapun belépve a híres Rákóczi mentalitás azonnal a hatalmába kerítette az ódon falak közt.


Az iskola mellett 1976-ban kezdődött meg hosszú és eredményekben gazdag pályafutása a versenyúszás terén is. Emiatt is volt számára jó választás a Rákóczi akkoriban híres D osztálya, melyet sportoló fiatalok számára indítottak. Annak idején a sportolóknak „csak” napi 3 órát kellett az iskolában tölteniük egy nap, mely a következők szerint állt össze. Reggel 6-tól 10-ig az uszodában edzettek, majd 11-től 14-ig az iskolában tanultak, s a délutánokat ismét az uszodában kellett tölteniük. Szerencséjükre a tanárok is sokkal megértőbbek voltak velük, saját bevallásuk szerint, ha elaludtak órán, nem keltették fel őket, mivel a tanárok tisztában voltak azzal, hogy az olimpiai felkészülések a tanulók szellemi és fizikai megterhelését a maximálisig növelték. Sok tanuló irigyelte is őket, többek közt a különleges bánásmódért is, például nekik kiszállították egy külön menzáról az ebédet, míg a többi diáknak átlagos ebédet szolgáltak fel a menzán. A kiváló tanári karnak köszönhetően pedig a legtöbb sportolónak, aki kikerült ezekből a sportosztályokból sikeres szellemi karriert is fel tudtak építeni (pl. Dr. Sós Csaba a TF úszástanszék vezetője, vagy Verrasztó Zoltán, Wierdl Máté). Wladár Zoltán és diáktársai mind a mai napig kultikus helyként emlékeznek vissza gimnáziumukra. Wladár Zoltán számára más különleges jelentéssel is bírtak ezen évek, hiszen feleségével is itt ismerkedtek meg, akivel azóta is felhőtlen boldogságban élnek.


Mint minden diáknak, neki is voltak kedvenc vagy éppen nagyon utált tantárgyai, órái. Kedvence volt például a biológia, valamint szerette a kémiát is, s ahogy sokan mások, az orosz nyelvórákkal nem igen szimpatizált. A történelem órák pedig kivételesen fontosak voltak, mivel az akkori igazgató volt a történelemtanáruk, kinek az óráján versenyezniük kellett a fáradtsággal, nehogy elaludjanak azokon. A tanulmányi eredményei jók voltak, egyedül, csak orosz nyelvből és magyar nyelvtanból nem tudott nagyot alakítani. A tanárok nagyon szigorúak voltak, de akadtak kedvesebb, lágyszívűbb oktatók is. Többek közt szavaival élve Kovács tanár úr, aki benne volt a Magyar lexikonban, illetve Kovács Andrásné, közismertebb nevén Ludmilla, akibe minden gimnazista fiú szerelmes volt, mivel gyönyörű szép nő volt.


Sajnos csak 1 évig volt diákja a Rákóczi Gimnáziumnak, s az érettségiig 3 évig magántanulói jogviszonyban folytatta tanulmányait, az úszói pályafutása miatt. Magántanulói kérvényével az OTSH-hoz fordulhatott, a jogviszony eléréshez, melynek kiadását csak megfelelő kifogással adták csak ki.