Tüntetések, iskolabezárás


Az 1999-2000-es évek viharosak a Rákóczi történelmében, hisz az ország az iskola bezárása mellett döntött. A szülők és diákok is próbáltak tüntetésekkel ez ellen tenni, azonban semmi nem vált be.


1999. december 2-án kapták a szülők a hírt, hogy az iskolát 3 másik általános iskolával együtt bezárják. Az új önkormányzat a pénzhiányra hivatkozott, mert az iskola felújítása kb. 1,2 milliárd forint lett volna. Úgy döntöttek: az iskolát egy Ürömi úti általános iskolába helyezik át. Így azonban néhány osztály felszámolása elkerülhetetlen volt, mert az általános iskola kisebb volt, mint a Rákóczi.


1999. december 22-én Balsai István, a Magyar Demokrata Fórum frakcióvezetője próbált tenni az ügyben és találkozott Demszky Gábor főpolgármesterrel. Hosszas tárgyalások után, úgy tűnt, van esély az iskola megmaradására, azzal a feltétellel, hogy csökkentik a felújítás költségeit.


2000-ben folytatódtak a viták. A mi iskolánk mellett még, más budai intézmények bezárását, összevonását próbálták megakadályozni a szülők, és pedagógusok tüntetésekkel. A mozgalomba más iskolák is részt vettek (pl. a Pitypang Utcai Általános Iskola). Egyes szülők szerint az önkormányzat nem hallgatta meg a véleményüket. A tüntetések csekély sikere volt, hogy a döntést januárról februárral tolták, és az önkormányzat kijelentette, megpróbálja a legkisebb érdeksérelemmel járó megoldást megtalálni.


Végül 2000 februárjában a képviselőtestület úgy döntött: a hat évfolyamos képzés fennmarad a Rákócziban, azonban a négyévfolyamos képzést eltörölte.


Ezt a rendeletet a későbbiekben megváltoztatták, mint ahogy azt ma is tapasztalhatjuk.


Ha érdekel a téma, a könyvtárban bármikor elkérheted az 1999-2000-es Jubileumi évkönyvet, amelyben bővebben is olvashatsz róla.